‘In control’ door kwaliteit te automatiseren

Iedereen snapt dat aspecten rond kwaliteit en veiligheid, soms letterlijk van levensbelang zijn. De wettelijke verplichtingen op het gebied van bijvoorbeeld hygiëne en voedselveiligheid kunnen laboranten en analisten echter behoorlijk van hun primaire taak afleiden. Maar als je deze verplichtingen negeert, kan dat tot zeer risicovolle situaties leiden. Gelukkig is er een gulden middenweg: automatisering kan de administratieve lastendruk behoorlijk verlagen en tegelijk de kwaliteit verhogen.

Er is een constante factor die we overal in elk laboratorium tegenkomen: de medewerker is zelf (mede-)verantwoordelijk voor de kwaliteit en de veiligheid van de werkomgeving. Daarom is het noodzakelijk om nauwkeurig te werken, een heel arsenaal aan voorschriften te volgen en accuraat verslag te doen van verrichte werkzaamheden en behaalde resultaten. Dat lijkt vanzelfsprekend en dat is het in feite ook. Toch gaat het nogal eens mis.

Administratieve rompslomp

Uit de praktijk blijkt regelmatig dat procedures niet goed worden nageleefd. Meestal gebeurt dat niet uit onwil of desinteresse, maar omdat er bijvoorbeeld verschillende versies van protocollen en werkinstructies circuleren. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Het laboratorium kan bepaalde certificaten kwijtraken waardoor ze sommige werkzaamheden niet meer mogen uitvoeren. Als dat tot het verlies van opdrachten en zelfs klanten leidt, is dat natuurlijk een ramp, ook voor de algehele reputatie. Dit besef heeft ertoe geleid dat elk laboratorium tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder een kwaliteitsmanager kan. Iedere kwaliteitsmanager is echter sterk afhankelijk van de mate waarin laboranten en analisten de discipline opbrengen om mee te werken aan de uitvoering van het kwaliteitsbeleid. En daar wringt de schoen. Want veel laboratoriummedewerkers houden zich veel liever bezig met het realiseren van aansprekende uitslagen of het boeken van opzienbarende testresultaten. De administratieve rompslomp beschouwen ze echt als tijdrovend en vervelend. Toch hoeft dat helemaal niet zo te zijn!

Benieuwd hoe je met kwaliteitsmanagementsoftware een laboratorium volledig compliant maakt? Download dan hieronder het volledig artikel.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Dit vind je wellicht ook interessant: